Wijn van de Week:

Isole e Olena Chianti Classico 2017

Deze keer introduceren we een wijn van de week die vanaf 1 juni, bij de heropening van onze wijnbar, een nieuwkomer zal zijn op onze wijnkaart. Sinds een aantal maanden ben ik bezig met het schrijven van een onderzoeksscriptie aan de Weinakademie Österreich. Het onderwerp dat ik hiervoor heb gekozen is Chianti Classico. Om die reden lees ik nu veel over dit gebied, houd ik interviews met wijnmakers en journalisten, en – om helemaal goed in de sfeer te komen – proef ik ook elke week een aantal wijnen uit dit prachtige stukje Toscane. Het is fascinerend om te merken dat er binnen deze regio steeds subtiele stijlverschillen zijn als je meer inzoomt op de subgebieden. Tijdens een van deze ‘proefsessies’ kwam ik dan ook de wijn tegen die ik nu graag aan jullie voorstel: de Isole e Olena Chianti Classico 2017. Ik was dusdanig onder de indruk van deze wijn dat ik van alle Chianti Classico’s die ik heb geproefd deze heb uitgekozen voor op de wijnkaart. Het is een wijn met een enorme intensiteit, een behoorlijke hoeveelheid tannines (die mooi rijp zijn) en een stevige ruggegraat van zuren.

Voor deze wijn wordt bijna alleen maar de Sangiovese-druif gebruikt. Volgens de regels moet een Chianti Classico voor minstens 80% van dit ras gemaakt worden. Bij deze wijn is dat 97%, waarbij de wijnmaker de laatste 3% overlaat aan Syrah. Dankzij het grote aandeel Sangiovese kom je hiervan ook veel herkenbare typische aroma’s tegen, zoals rode kersen, rode pruimen, laurier, aardse tonen en leer.

De maker van deze wijn is Paolo de Marchi, een beroemheid in de regio. Hij staat bekend om zijn elegante wijnen die met zeer grote precisie en veel aandacht gemaakt worden. Op zijn domein wordt ook flink geïnvesteerd in ontwikkeling; Paolo is veel bezig met onderzoek naar verschillende klonen van Sangiovese. Er is zelfs een Sangiovese-kloon naar hem vernoemd!

Kom vooral een glas van deze bijzondere wijn komende week bij ons proeven als op maandag 1 juni de wijnbar weer open mag. Ik beloof je een feestje in je glas! En mocht je net als ik ook zo van deze stijl wijn houden, dan hebben we voor de echte liefhebber ook een paar flessen in huis van het absolute paradepaardje van Paolo; de Ceparello 2015. Dit is de fenomenale ‘Super Tuscan’ van 100% Sangiovese. Een stuk prijziger, dat wel. Maar als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld een Brunello, dan krijg je echt wijn voor je geld.

De P-A-S-K-A-M-E-R proefnotitie
Chianti Classico van Isole e Olena 2017
Plaats – Barberino Val d’Elsa, Toscane (Italië)
Aroma – Rode kersen, rode pruimen, laurier, leer, aards
Smaak – Rood fruit, aards, cacao
Klimaat – Warm mediterraans
Afdronk – Lang
Mondgevoel – Gemiddelde body, met veel structuur van de tannines
Eten – Pasta bolognese, gegrild vlees, bbq
Rijping – Grote en kleine houten vaten. Niet veel nieuw hout.

Binnenkort ongetwijfeld meer nieuws uit Chianti Classico. Voor nu:
Proost!

Wouter


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp us