Wijn(gebied) van de Week

Reisverslag van een bliksembezoek aan Chianti Classico

Afgelopen week bracht ik een kort bezoek aan Chianti Classico in Toscane om een aantal wijnmakers te ontmoeten als onderdeel van mijn onderzoek naar dit gebied. Voor de Weinakademie Östereich schrijf ik op dit moment een scriptie over dit onderwerp. Het hele Corona gebeuren had reizen onmogelijk gemaakt, dus zodra het kon greep ik mijn kans om die kant op te gaan.

Hoewel misschien niet iedereen zich op dit moment al op zijn gemak voelt om in het vliegtuig te stappen kan ik niet anders zeggen dat nu rondrijden door Toscane een bijzondere gewaarwording is zo zonder de hordes toeristen en files van touringcars. Je ziet nu nog veel beter hoe mooi het daar eigenlijk is.

De eerste afspraak was met wijnmaker Tim Manning die ons een rondleiding gaf over het prachtige domein van Il Borghetto. Tim adviseert hier eigenaar Antonio bij het maken van de wijnen. Samen hebben zij voor dit domein een geheel eigen stijl van wijnmaken ontwikkeld; licht elegant en verfijnd. Een stijl die je eerder van de druif Pinot Noir zou verwachten dan van de meestal toch wat meer robuuste Sangiovese. Vanwege het gebruik van wijnmaaktechnieken die sterk aan pinot Noir verwand zijn kozen zij er in 2004 voor om hun wijnen in een Bourgogne fles te bottelen. Omdat het gebruik van deze fles kort hierna verboden werd verloor il Borghetto het recht om haar wijnen te labelen als Chianti Classico. Uit onvrede met deze gang van zaken botteld Antonio tot op de dag van vandaag al zijn wijnen in een Bourgogne fles en staat hij bekend als een van de beste ‘outsiders’ van het Chianti Classico gebied.

De tweede dag bracht ons eerst bij Piero Lanza van wijnhuis Poggerino. Piero mag met recht een wijnmaak professor genoemd worden. Hij besteedt enorm veel tijd in de wijngaard en heeft een schat aan technische kennis. Zijn wijngaarden zijn met ongeveer 500m vrij hoog gelegen. Dit resulteerd in een stijl Chianti Classico met bovengemiddelde frisheid doordat de hoogte behoud van zuren bevorderd.
De lunch daarna werd er eentje die ik niet snel ga vergeten. Door oenoloog Sean O’Callaghan werden we uitgenodigd bij osteria ‘le Panzanelle’. Dit is zo’n typish Italiaan restaurantje ergens in een gehucht langs de weg waar je als toerist zeer waarschijnlijk vergeet om een stop te maken. Ga daar heen als je in de buurt bent! Het eten is simpel, maar fantastisch van smaak en de wijnkaart staat vol met lokale pareltjes tegen ongelooflijk schappelijk prijzen. In nederland zijn deze wijnen in de winkel vele malen duurder dan hier op de kaart. Aan wijn geen gebrek dus hier. We proefden Sean’s wijn ‘il Guercico’ van 100% Sangiovese. Wat een geweldige wijn! Il Guercico betekend zoiets als ‘eenogige boef’, wat refereert aan het feit dat Sean al zijn hele leven aan een oog blind is.

f4167d41 e5dd 4c76 ab62 6f15efd6b0f5 1 Wijn(gebied) van de Week
Sean O’Callaghan (rechts) in ‘le Panzanelle’

Op de laatste dag bezochten we nog een aantal wijnhuizen met waarbij we het geluk hadden dat we bij Fontodi, een van de meest gerenomeerde domeinen van Italië, een onderhoud kregen met eigenaar Giovanni Manetti. Deze typisch Italiaans aristocratische heer is behalve wijnmaker van dit prachtige huis op dit moment ook de president van het Consorzio Chianti Classico. Het Consorzio is het overkoepelende orgaan dat zorg draagt voor marketing en regelgeving met betrekking tot de wijnen uit dit gebied. Dit leverde een zeer waardevol gesprek op voor mijn onderzoek!

Als kers op de taart werden we op sleeptouw genomen door journalist Alessandro Masnaghetti. Alessandro heeft een aantal jaren geleden besloten om zijn proefglas aan de wilgen te hangen en zich volledig te storten op het in kaart brengen van Italië’s belangrijkste wijngebieden. Op dit moment is hij bezig met Chianti Classico. Hiervoor maakt hij foto’s met zijn drone om deze vervolgens in schitterende digitale kaarten te verwerken. Hier zie je zijn kaarten van Barolo in Piemonte. Er zijn weinig mensen die dit gebied zo goed kennen als hij; we doorkruisden de wijngaarden over kleine onverharde landweggetjes en kwamen op plekken met schitterende uitzichten. Heel bijzonder om mee te mogen maken.

De volgende ochtend was het feest voorbij en vlogen we vanaf Florence terug naar Amsterdam met koffers vol nieuw opgedane kennis over dit schitterende (wijn)gebied.

Ga je zelf binnenkort naar Toscane? Je kunt me een bericht sturen voor een lijst met bijzondere adressen om te bezoeken.

Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp us