Wijn van de Week:

Marc Kreydenweiss, Lerchenberg Pinot Gris 2018

Na het geweld aan stevige rode wijnen van de afgelopen twee weken, deze keer een pleidooi voor een in mijn ogen zeer ondergewaardeerd stukje van de wijnwereld: de Elzas. Ik merk dat gasten uit zichzelf maar zeer zelden Elzaswijn bestellen. Ook zijn er nog genoeg mensen te vinden die denken dat dit een deel van Duitsland is, in plaats van van Frankrijk. Toegegeven, wanneer je in de Elzas rondrijdt en kijkt naar de plaatsnamen van de dorpjes die je tegenkomt, dan valt zeker op dat alles behoorlijk Duits klinkt: Eguisheim, Ammerschwir, Pfaffenheim, Andlau. De verwarring is denkbaar en het resultaat van een woelige geschiedenis waarin dit grensgebied tussen beide landen meer dan eens van machthebber gewisseld is.

De Elzas is ondank zijn noordelijke ligging aan de linkeroever van de Rijn een vrij warm en droog gebied. Dit komt voornamelijk door de bescherming die de bergen van de Vogezen bieden. Twee jaar geleden heb ik zelf kunnen ervaren dat het aan beide kanten van de Vogezen letterlijk een wereld van verschil kan zijn. Wij stonden op een camping aan de westkant van de Vogezen waar het zeer regelmatig regende. Elke keer als we een uitstapje maakten (ongeveer 20 minuten rijden) dan scheen aan de andere kan de zon volop. Dus meteen een vakantietip: zoek iets aan de oostkant van de bergen, dus ín de Elzas, als je die kant op gaat.

De Elzas is een gebied waar naast een beperkte hoeveelheid Pinot Noir bijna uitsluiten witte wijnen worden gemaakt. Deze witte wijnen komen in veel verschillende verschijningsvormen; van strak droog tot en met de extreem zoete Sélection de Grain Nobles en alles wat daar tussenin zit. De grote verschillen tussen de wijnen onderling ontstaan door het feit dat dit een heuvelachtig gebied is, waarin bijna elke wijngaard weer net een andere expositie naar de zon heeft en de helling meer of minder steil is. Daarnaast is er een enorme verscheidenheid aan bodemsoorten die maken dat de wijn van de ene wijngaard substantieel ander is dan de wijn van de aangrenzende wijngaard met een andere bodemsoort. Dit maakt je verdiepen in de Elzas een ware ontdekkingsreis!

Bij Paskamer hebben we een aantal Elzaswijnen op de kaart staan; zo schenken we verschillende volle, oxidatieve wijnen van Marc Kreydenweiss uit het plaatsje Andlau en uit het noordelijkste puntje van de Elzas in Molsheim halen we een extreem strakke en bijna hartige Riesling van Jerome Neumeyer. Een wijn waar ik in de loop van de jaren steeds meer op gesteld ben geraakt is de Pinot Gris van Kreydenweiss. Dit is een wijn die de afgelopen maanden voor de Bezorgsommelier zó vaak de juiste keuze bij een gerecht is gebleken dat hij daarmee een plek in de spotlights zeker verdiend heeft. De wijn is aan de ene kant typisch Elzas doordat het een volle, rijke stijl wit is met die mooie, bijna spicy kruidigheid die Pinot Gris kan brengen. Aan de andere kant toont de wijn een levendigheid en energie die nauw verbonden is met het biodynamisch werken dat de familie Kreydenweiss als een van de eersten is gaan doen in deze regio. Kom ‘m proeven in onze wijnbar en neem daar een lekker bordje geroosterd buikspek met hoisin bij en daarna de canelé met eendenlever. Wat mij betreft heb je niet veel meer nodig. Voor € 21,15 komen we hem ook bij je thuis bezorgen, als je hem bestelt via de webshop.

Proost!

P-A-S-K-A-M-E-R proefnotitie
Plaats – Andlau, Elzas (Frankrijk)
Aroma’s – Rijp steenfruit, kruidigheid, rokerigheid
Smaak – Sappig rijp fruit, klein beetje spicy, romig en een héél klein zoetje
Klimaat – Gemiddeld continentaal
Afdronk – Lang, fris en kruidig
Mondgevoel – Volle body, beetje romig en veel structuur
Eten – Eten uit de streek: zuurkool, eendenlever en kaas
Rijping – Oxidatief; groot oud hout en betonnen cuves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp us