Wijn van de Week:

Torello Corpinnat brut reserva 2014

Met het heugelijke vooruitzicht dat we binnenkort weer gasten mogen ontvangen in onze wijnbar is het tijd voor bubbels! Mooie bubbels welteverstaan, uit de Penedes in de omgeving van Barcelona.

Niet lang geleden zouden we de mousserende wijn die Toni en Roso maken in Can Marti nog ‘cava’ hebben genoemd. Nu staat er ‘corpinnat‘ op het label. Corpinnat is voortgekomen uit de onvrede van zes cavaproducenten die zich stoorden aan de, in hun ogen, veel te lage gemiddelde kwaliteit van de meeste cavaproducenten. Samen schreven zij een nieuwe, veel strengere set regels voor het maken van hun wijn om de aangesloten producenten gegarandeerd naar de hoogste kwaliteit te laten streven. Ook wilden zij af van het feit dat cava in kleine gebiedjes door heel Spanje gemaakt mag worden in plaats van alleen in de Penedes. Vandaar de naam Corpinnat; dit betekent ‘hart van de Penedes’.

Dan de wijn zelf. Aan de kleur kun je zien dat deze wijn al wat jaartjes achter de rug heeft. Hij is mooi gerijpt sinds 2014 en daardoor iets donkerder geworden. In de geur treffen we rijp steenfruit, maar ook wat meloen en citrus. Verder zijn champagne-achtige aroma’s van brioche en brooddeeg duidelijk aanwezig; een verwijzing naar het feit dat de wijnen minstens 24 maanden op de eigen gistcellen hebben gelegen. ‘Sur lie’, zouden de Fransen dit noemen. In de mond heeft de wijn een volle, rijke mousse en weer dat rijpe-fruitkarakter met mooie frisse tonen. De lange afdronk maakt dat dit een Corpinnat is waar je niet alleen een gezellige proost mee doet, maar waar zeker ook bij gegeten kan worden. Als wijnmaker Toni zelf een fles openmaakt dan is de Ibericoham en de manchego altijd in de buurt!

P-A-S-K-A-M-E-R proefnotitie

Plaats – Penedes, Spanje
Aroma’s – Perzik, meloen, peer, citrus, brioche
Smaak – Rijp steenfruit en citrus, met gisttonen zoals brioche
Klimaat – Warm mediterraans
Afronk – Lang
Mondgevoel – Volle body met een rijke romige mousse
Eten – Gerijpte ham, tapas, viskroketjes
Rijping – Tweede vergisting op fles en daarna een aantal jaar extra rijping

Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp us