Nieuw op de wijnkaart: Corpinnat

Vanaf nu op onze wijnkaart: Corpinnat!

Afgelopen week kregen wij bij onze wijnlevering de oude vertrouwde flessen binnen van Torello; prachtige special editions van de 2013 reserva. De flessen hadden hetzelfde etiket, met daarop een klein, maar belangrijk verschil met de flessen van de week daarvoor; op het label was het woord ‘Cava’ niet meer te vinden en in plaats daarvan stond er ‘Corpinnat’.

Wat is er gebeurd?

Uit onvrede met het bewind van de Consejo Regulador van de D.O. Cava hebben een aantal producenten besloten om hun eigen koers te gaan varen door uit de D.O. te stappen. Als gevolg daarvan mogen zij voor hun mousserende wijnen de term Cava niet meer gebruiken.

De Consejo Regulador kun je zien als een soort overheidsorgaan dat toeziet op naleving van de kwaliteitseisen binnen een D.O. (een wijngebied met een beschermde oorsprongsbenaming). Daarnaast is de Consejo ook een soort belangenbehartiger voor de producenten uit de betreffende regio. Producenten betalen aan de Consejo door het kopen van labels waarmee de authenticiteit van hun product gegarandeerd wordt. Als een cava producent bijvoorbeeld een Gran Reserva wil uitgeven, dan zal hij zegels voor op de flessen moeten kopen bij de Consejo Regulador waarmee hij naar de consument kan bewijzen dat de wijn ook daadwerkelijk aan de eisen van een Gran Reserva voldoet. De Consejo voert vervolgens controles uit bij de producenten. Ze kijken hierbij naar productiemethodes én naar smaak..

Op zich een goed systeem toch?

Echter, cava heeft wat imagoproblemen. Veel consumenten zien cava als een goedkoop alternatief voor champagne en veel consumenten weten niet dat er bij cava dezelfde hoogwaardige productie methode (Methode Traditionel) gebruikt moet worden als bij champagne. En precies daar wringt de schoen voor een aantal producenten uit het hogere segment; het bleek voor hen lastig om de ‘premium’ cava’s die zij produceerden tegen een goede prijs in de markt te zetten. Zij redeneren dat vanwege het vrij lage prijspunt van cava in het retailassortiment de consument minder snel bereid is om een premium prijs voor een cava van hogere kwaliteit te betalen. Top producenten zoals Torello, Gramona en Recaredo vinden daarnaast ook dat hun product streekgebonden, dus afkomstig uit de Penedes in Catalonië, zou moeten zijn en niet zoals nu het geval is uit verschillende gebieden door heel Spanje mag komen. Het woord Corpinnat staat in het Catalaans voor ‘het hart van de Penedès’. Met de, op dit moment, negen aangesloten huizen hebben ze een aantal afspraken gemaakt die beduidend strenger zijn dan wat de D.O. cava haar leden voorschrijft; alle Corpinnat wijnen moeten minimaal 18 maanden op de lie gerijpt zijn (bij cava is dit 9 maanden), er is veel minder ruimte (max. 10%) voor internationale rassen zoals Chardonnay en Pinot noir en al het fruit moet met de hand geoogst worden. Met deze regels sluiten de producenten van Corpinnat heel bewust de drie grote huizen, met de meeste invloed in de Consejo, uit van deelname. En dat kon wel eens precies de bedoeling zijn.De tijd zal leren of Corpinnat de verwachtingen van deze producenten waar gaat maken. Ik wens Toni en Roso van Torello daarbij in ieder geval alle succes toe. Aan hun toewijding en passie zal het in ieder geval niet gaan liggen. Dat bewezen zij toen ze vorig jaar bij ons te gast waren en een kleine masterclass gaven in Paskamer.

Al sinds de opening van onze wijnbar werken wij met de cava’s van Torello. Dat doen we dus niet meer. Vanaf nu op onze kaart: Corpinnat!

 

Proost!

 

Wouter

Instagram:@wouteronwine

 

Wouter is eigenaar van wijnbar Paskamer. Daarnaast is Wouter wijndocent en geeft hij proeverijen. Op het domein van NoChateau verzorgt Wouter met zijn gezin een rijtje druivenstokken. Daar wordt in 2020 de eerste wijn van verwacht.

 

Corpinnat-Cava-Torello-wijnbar Paskamer-Wijnwinkel

 

 

Add Any content here
Torello Corpinnat reserva brut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp us