NoChateau

NoChateau

Sinds dit jaar beheren wij namens Paskamer een rijtje druivenstokken in Amsterdam Noord. Het nu drie jaar oude ‘domein’ heeft de prachtige naam NoChateau gekregen. Wij ontfermen ons vanaf de wintersnoei in februari over tien planten waarvan er één helaas de afgelopen winter niet heeft overleefd.

Het is een leuk en sympathiek project dat wordt gerund door vrijwilligers. En niet in de laatste plaats is het ook erg leerzaam. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat ik vanwege mijn opleidingsniveau in wijn (WSET Diploma) dat allemaal wel even met twee vingers in de neus zou doen. Maar wanneer je dan in de koude winter met je snoeischaartje voor die plant staat dan blijkt de praktijk toch niet altijd hetzelfde te zijn als de wijsheid die je uit de boeken vergaard. Want, zo heb ik nu dan geleerd, wijngaardenieren is vooral ook vooruit denken; bij de wintersnoei bepaal je welke twee takken je als liggers gaat gebruiken. Daarna kies je vandaar uit weer hoeveel loten je vanaf de liggers omhoog gaat leiden. Per loot hoop je twee trossen druiven te kunnen laten groeien. En het uiteindelijke resultaat moet zijn dat we van elke plant 16 tot 18 trossen druiven oogsten. Genoeg voor ongeveer 1 fles wijn per plant.

Op dit moment is het al langere tijd erg mooi weer en dus groeit en bloeit alles dat het een lievelust is. Dus ook het onkruid. Als we een paar weken niet geweest zijn dan is het weer een hele klus om de directe omgeving van onze planten onkruid vrij te maken. Wanneer deze strook mooi donker, en dus niet groen, blijft is de aarde beter in staat om de warmte vast te houden. En warmte is in Nederland meestal niet iets waar we een overschot aan hebben.

Morgen gaan we weer met het hele gezin aan de slag om ervoor te zorgen dat we de planten goed achter laten als we naar Italië gaan. Daar zullen we twee wijnhuizen in de Chianti streek bezoeken en daar zal ik uiteraard ook verslag van uitbrengen.

Mocht je het leuk vinden om een keer mee te kijken in ‘onze’ wijngaard dan kun je contact opnemen via de site en dan kijken we of we daar een afspraak voor kunnen maken!

Proost!

Wouter

x1wSCqvdQYuZFH1lAwh5g e1562411608716 NoChateau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp us