Wijn van de Week:

Juan Carlos Sancha, Peña el Gato 2018

In zijn dagelijks leven is Juan Carlos Sancha niet alleen wijnmaker, maar ook professor oenologie. Op de wijnuniversiteit van Logroño in het hart van de Rioja in Spanje geeft hij lessen viticultuur en vinificatie aan de wijnmakers van de toekomst. Zijn wijngaarden worden dan ook in menig studieproject genoemd. Omdat Juan Carlos zich zo betrokken voelt bij de regio Rioja en haar wijnen, heeft hij er zijn levenswerk van gemaakt om zoveel mogelijk autochtone druivenrassen voor uitsterven te behoeden. De laatste decennia is er een sterke trend tot het aanplanten van Tempranillo ten koste van andere oorspronkelijke druivenrassen. Er zijn in Rioja meer dan 40 verschillende soorten toegestaan om te gebruiken, maar hiervan dreigen er meer en meer te verdwijnen. Dankzij Juan Carlos Sancha en zijn team is er nog een sprankje hoop voor druiven als Maturana Tinta, Tempranillo Blanco (wit inderdaad!) en Monastel de Rioja. Om de aard en potentie van deze druivenrassen zoveel mogelijk te kunnen laten zien, maakt hij, in tegenstelling tot de meeste Rioja’s, geen blends. Juan Carlos vertelde ons tijdens een masterclass in Amsterdam dat het links laten liggen van bepaalde druivenrassen vaak een economische beslissing is; een druivenras als Maturana Tinta heeft vergeleken met Tempranillo erg kleine druifjes en levert daardoor per hectare dus aanzienlijk minder wijn op.

De wijn waar we vandaag verder op inzoomen is de Peña el Gato. De wijn van deze wijngaard gaat Juan Carlos aan het hart. Toen hij het domein in La Rioja Alta, het koelste stukje Rioja, overnam waar hij nu zijn wijnen maakt, was de wijngaard ‘Peña el Gato’ een plek waar hij zeer oude wijnstokken van de Garnacha-druif aantrof. Na onderzoek van de universiteit bleken deze wijnstokken meer dan 100 jaar oud te zijn. Een bijzondere vondst dus! Over het algemeen gaan wijnstokken boven een leeftijd van ongeveer 35 jaar minder renderen. Ze leveren dan minder fruit, maar vaak wel met een hogere intensiteit aan smaken. En dat is precies wat bij de wijnen van deze gaard aan de hand is. Dit is Garnacha is zijn meest pure vorm! Veel concentratie van rood fruit wordt ondersteund door een stevige witte peperigheid. Bescheiden houtgebruik maakt dat het fruit niet overschaduwt wordt. Dit is een wijn die nu, jong als die is, licht gekoeld al heerlijk is. De potentie is er echter ook zeker om de flessen 10 a 15 jaar te laten liggen. Dan ontstaan er extra lagen van smaken zoals tabak en ceder in deze wijn.

Jaren gelden zijn de wijnen van Juan Carlos Sancha ontdekt door de Amsterdamse wijnschrijver Harold Hamersma en gelukkig is een van onze bevriende importeurs zijn wijnen heel kort daarna naar Nederland gaan halen. Een parel tussen het geweld van alle grote producenten in Rioja!

P-A-S-K-A-M-E-R proefnotitie

Plaats – La Rioja Alta, Spanje
Aroma – Aardbeien, frambozen, witte peper, chocolade
Smaak – Rood fruit, specerijen, droge cacao
Klimaat – Warm continentaal, met invloeden van de Atlantische kust
Afdronk – Lang en peperig
Mondgevoel – Gemiddelde body, met frisse zuren en aardig wat tannine
Eten – Ibericoham, geroosterd vlees, BBQ
Rijping – Grote oude houten vaten

Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp us